Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Încă o activistă pentru drepturile…

Încă o activistă pentru drepturile omului ucisă în Cecenia

De la asasinarea Annei Politovskaia, tot mai multi ziarişti şi apărători ai drepturilor omului plătesc cu propria viaţa pentru democraţie.

O altă activistă pentru drepturile omului a fost ucisă în Cecenia. Şefa organizaţiei „Save the Generations” (n.r. Salvaţi generaţiile), Sarema Sadulaieva, a fost răpită duminica, 10 august, împreună cu soţul său, din biroul lor din capitala Groznîi de către cinci bărbaţi înarmaţi. Cadavrele celor doi au fost găsite ulterior într-o suburbie a oraşului, potrivit familiei acestora.

ONG-ul pentru care a lucrat Sarema Sadulaieva s-a ocuptat de copiii şi tinerii aflaţi într-o situaţie disperată în Cecenia.

În urmă cu o lună, o altă militantă pentru drepturile omului din Cecenia, Natalia Estemirova, a fost răpită şi găsită ulterior moartă în statul vecin, Inguşetia. Estemirova conducea filiala cecenă a organizaţiei pentru drepturile omului, „Memorial”. După uciderea Nataliei Estemirova, la mijlocul lunii iulie, organizaţia şi-a sistat temporar activitatea în Cecenia.

Numărul militanţilor ruşi pentru drepturile omului asasinaţi creşte an de an. Printre victime se numără Stanislav Markelov, avocatul Annei Politcovskaia şi jurnalista Anastasia Barburova, iar la începutul lunii iulie, trupul neînsufleţit al militantului pentru drepturile omului Andrei Kulagin a fost găsit într-o carieră de nisip.

Colegii Nataliei Estemirova susţin că soldaţii preşedintelui cecen, Ramsan Kadîrov, se fac responsabili de asasinarea acesteia. În prezent, organizaţia „Memorial” se pregăteşte pentru un proces, intentat de către liderul cecen Kadîrov. Şeful statului îi acuză pe membrii organizaţiei că ar fi responsabili de uciderea Nataliei Estemirova.

Sursa: Deutche-Welle (dw-world.de)
Adaptat de Ana RÎMBU